Αναζητήστε με λέξεις-κλειδιά το blog



Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2012

Νοστιμες Τροφες για Μυς




«Ποτέ δεν ψάχνω τι ακριβώς θα βάλω στο στόμα μου μες στην ημέρα. Απλώς ακολουθώ μερικούς βασικούς κανόνες διατροφής, χωρίς να κάνω υπερβολές. Ποτέ δεν τρώω κάτι έτοιμο χωρίς να ξέρω τι είναι, αλλά ούτε θα φτιάξω ένα γεύμα με μοναδικό γνώμονα πόσες θερμίδες έχει» μου λέει ο Ακης Πετρετζίκης στη συνάντησή μας. Βρισκόμαστε στην κουζίνα ενός φιλικού σπιτιού, το ιδανικό μέρος για να τον συναντήσεις.
Η εικόνα του δεν έχει καμία σχέση με αυτήν ενός παραδοσιακού μάγειρα. Δεν έχει μάγουλα ούτε κοιλίτσα. Αντιθέτως, είναι το εξώφυλλο του ΜΗ αυτού του μήνα και ο άνθρωπος που θα σου δώσει έξι γεύματα για όλη τη μέρα, για να αποκτήσεις κι εσύ μυς εξωφύλλου.

Στο κέντρο η γεύση
Το γεύμα που μαγειρεύει: μοσχάρι με λαχανικά. Είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να φας για τους μυς σου, όπως υποστηρίζει κι ο ίδιος. Κρατώντας ένα κοφτερό μαχαίρι στο ένα χέρι και το σκοινί στο άλλο, δένει το δεντρολίβανο πάνω στο κρέας. Σου δίνει περισσότερο την αίσθηση του επιστήμονα που κάνει πειράματα στο εργαστήριό του παρά το σεφ πάνω στον πάγκο της κουζίνας. «Μπορείς να πειραματιστείς στη μαγειρική» λέει ο Πετρετζίκης και συνεχίζει: «Προσπάθησε να δημιουργήσεις γεύσεις που δεν έχεις ξαναδοκιμάσει. Μη φοβάσαι την ωραία γεύση στο φαγητό. Αυτός που τρώει υγιεινά δεν σημαίνει ότι τρώει λιγότερο νόστιμα σε σχέση με κάποιον που τρώει ανθυγιεινά. Η φιλοσοφία μου είναι ότι το νόστιμο είναι και το υγιεινό φαγητό κι αυτό προσπαθώ να εφαρμόσω στην κουζίνα μου». Κατά τη διάρκεια που περνάει με λάδι τα μυρωδικά του κρέατος εξηγεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μην καούν και να φτάσει η γεύση τους μέχρι το κέντρο του κρέατος.
Ο Πετρετζίκης έγινε γνωστός μέσα από την τηλεόραση, κάνει τηλεόραση, αλλά δεν είναι άνθρωπος της τηλεόρασης. «Η δουλειά μου είναι να μαγειρεύω. Γι’ αυτό έγινα γνωστός. Ολα τα άλλα είναι συμπληρωματικά» όπως λέει ο ίδιος. Με αυτή την ταυτότητά του συστήνεται στο ΜΗ: με τα πιάτα του. «Σε φυσιολογική ποσότητα, το λάδι, το πιπέρι και το αλάτι δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. Δεν πρόκειται κανείς να παχύνει με το μέτρο, μόνο με την υπερβολή. Επίσης, αυτό που λείπει από τον Ελληνα είναι να μάθει να μαγειρεύει απλά. Δεν έχει νόημα να μην ξέρεις να μαγειρέψεις κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες, αλλά να ασχοληθείς με τη μοριακή κουζίνα» υποστηρίζει.
Οι πρώτες μυρωδιές έχουν αναδυθεί από το φούρνο. Μέχρι να περάσει η ώρα ψησίματος, ο Πετρετζίκης αναλύει τα έξι γεύματα της ημέρας που θα μεγαλώσουν τους μυς σου και θα σε βοηθούν να καις λίπος 24 ώρες το 24ωρο.

Ημερήσια Διατροφή για Μυς

8:00
Δημητριακά με γιαούρτι και πρωτεΐνη 
Σκοπός:
Να πάρεις άμεσα ενέργεια, γιατί ο οργανισμός σου ήταν σε καταστολή από τον ύπνο. Το γεύμα σου πρέπει να τον ξυπνήσει. Αρα χρειάζεσαι σίγουρα υδατάνθρακα.
Συστατικά:
- Μία έως δύο χούφτες δημητριακά
-200 γρ. γιαούρτι (αν είναι καλό το γιαούρτι, θα μπορέσει να μου δώσει γύρω στα 15 γρ. πρωτεΐνης)
- Μισή μεζούρα πρωτεΐνης (από εκεί θα πάρεις άλλα 15 γρ. πρωτεΐνης) 
- Δύο κουταλιές ζαχαρίνη
- Κακάο ή μέλι
Εκτέλεση:
Ρίξε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ (εκτός των δημητριακών) κι ανακάτευσε καλά για να διαλυθεί η πρωτεΐνη. Στο τέλος, ρίξε τα δημητριακά. Αν το αποτέλεσμα σου φαίνεται πηκτό, μπορείς προαιρετικά να το αραιώσεις με λίγο νερό ή γάλα.

11:30
Ομελέτα
Σκοπός:
Θα δώσει πρωτεΐνη στον οργανισμό σου και θα εκτοξεύσει το μεταβολισμό σου. 
Συστατικά:
- Δύο ντομάτες
- Βασιλικός
- Λίγο σκόρδο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Δύο αυγά
- Μία κουταλιά βρώμη ή λίγο τυρί με χαμηλά λιπαρά.
Εκτέλεση:
Χτύπα τις δύο ντομάτες στο multi μαζί με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, βασιλικό και σκόρδο. Το μείγμα που θα βγει ρίξ’ το σε ένα τηγάνι για να ψηθεί και να φύγουν τα πολλά υγρά. Στη συνέχεια, ρίξε τα αυγά κι ανακάτευσε όσο πιο γρήγορα γίνεται το μείγμα, χαμηλώνοντας παράλληλα τη φωτιά. Αν είναι πάρα πολύ υγρό το μείγμα, μπορείς να ρίξεις μία κουταλιά βρώμη ή λίγο τυρί.

14:30
Μοσχάρι με λαχανικά
Σκοπός:
Το μοσχάρι είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να προσφέρεις στους μυς σου. Αυτό το ολοκληρωμένο γεύμα θα διανείμει σωστά στο σώμα σου όλα τα συστατικά που έχει ανάγκη.
Συστατικά:
- 1 κιλό μοσχάρι (το μισό θα μείνει για το βραδινό σου)
- Χοντρό αλάτι
- Πιπέρι
- Σκόρδο
- Δεντρολίβανο ή θυμάρι
- Ελαιόλαδο
- Λαχανικά
- Ξίδι
- Μέλι
- Μία μέτρια πατάτα 
Εκτέλεση:
Δένεις το δεντρολίβανο ή το θυμάρι με σπάγκο πάνω στο μοσχάρι κι αλείφεις το κρέας με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Λαδώνεις το ταψί, ρίχνεις το σκόρδο και το βάζεις να ψηθεί. Το μοσχάρι το ψήνεις μέχρι να είναι μέτριο - το πολύ ψήσιμο χαλάει την κρεατίνη και την πρωτεΐνη του κρέατος. Αν είναι μία μικρή μπριζόλα, μπορείς αντίστοιχα να την κάνεις στο τηγάνι.
Μετά πλένεις καλά τα λαχανικά και τα αλείφεις με αλάτι, πιπέρι, ξίδι, ελαιόλαδο και μέλι - το ξίδι δεν θα τα αφήσει να διαλύσουν και το μέλι θα εξισορροπήσει τη γεύση. Λαδώνεις χωριστό ταψί, ρίχνεις ένα ολόκληρο σκόρδο μέσα σε κομμάτια και τα ψήνεις μέχρι να γίνουν τραγανά.
Το πιάτο σου μπορεί να συνοδεύσει μία μέτρια πατάτα, την οποία μπορείς απλώς να την τρυπήσεις και να την ψήσεις για πέντε λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων. 

17:30
Μπαγκέτα με γαλοπούλα
Σκοπός:
Να κρατήσει σε εγρήγορση το μεταβολισμό σου
Συστατικά:
- Μία μπαγκέτα (όσο το δυνατόν ελαφρύτερη στο χέρι σου, για να έχει πολλή μαγιά και λίγο αλεύρι)
- 100 γρ. βραστή γαλοπούλα (κοίτα τα συστατικά της για να δεις πόσο τοις εκατό είναι κρέας και πόσο πατάτα. Διάλεξε αυτή που το κρέας είναι κοντά στο 90%)
- Ο,τι λαχανικά βρεις στο ψυγείο σου
- Ετοιμη σάλτσα πέστο
Εκτέλεση:
Γέμισε την μπαγκέτα με τα υλικά και στο τέλος πρόσθεσε μία λωρίδα πέστο για να δώσει γεύση.

20:00
Σέικ πρωτεΐνης και πράσινα μήλα
Σκοπός:
Να αποκαταστήσει τις μυϊκές ίνες σου μετά την καταπόνησή τους στο γυμναστήριο.
Συστατικά:
- Δύο μεζούρες πρωτεΐνης (όποια γεύση σου αρέσει)
- Ημίπαχο γάλα ή γιαούρτι
- Δύο πράσινα μήλα
Εκτέλεση:
Το μόνο πάλι που έχεις να κάνεις είναι να διαλύσεις καλά την πρωτεΐνη στο μείγμα σου. 

22:00
Κινέζικο με μοσχάρι
Σκοπός:
Το βραδινό πρέπει να είναι το πιο έξυπνο γεύμα της ημέρας σου. Είναι αυτό που θα σε βοηθήσει να καις λίπος όλο το βράδυ, ακόμη και την ώρα που κοιμάσαι. Μη φοβηθείς να φας κάτι βαρύ, αρκεί να μην κοιμηθείς αμέσως - κοιμήσου μετά από δύο ώρες.
Συστατικά:
- 300-500 γρ. μοσχάρι (που περίσσεψε από το μεσημέρι)
- Λαχανικά που περίσσεψαν από το μεσημέρι
- 100 γρ. ρύζι
- Σησαμέλαιο
- Σάλτσα σόγιας (soy sauce)
Εκτέλεση:
Βράσε το ρύζι και βάλε το σε ένα τηγάνι για να κάψει. Στη συνέχεια, ρίξε λίγο σησαμέλαιο για να πάρει χρώμα και μετά πρόσθεσε τα λαχανικά και το μοσχάρι ψιλοκομμένο. Τέλος, πρόσθεσε λίγη σάλτσα σόγιας.



Από πάγκο κουζίνας, σε πάγκο γυμναστηρίου
Οταν γυμνάζεσαι, ψάχνεις τα πάντα γύρω από το φαγητό. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του Πετρετζίκη. Στα 15 χρόνια του έγινε fit κι από τότε δεν πήρε ποτέ ξανά «κακά» κιλά. Μόνο έβαζε μυς. Εχει ασχοληθεί με μπάσκετ, δισκοβολία και kick boxing, αλλά το μυστικό για τους μυς του είναι ο συνδυασμός μιας ισορροπημένης διατροφής κι ενός έξυπνου προγράμματος γυμναστικής, για να κρατάει πάντα τους μυς του σε εγρήγορση. «Τώρα το βασικό μηχάνημα που χρειάζομαι είναι ένα ελλειπτικό. Πάω τέσσερις ή πέντε φορές την εβδομάδα γυμναστήριο και κάνω σε αυτό αερόβια από 30 μέχρι και 60 λεπτά. Συμπληρωματικά κάνω βάρη δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, με 30 λεπτά να είναι το μάξιμουμ. Πόδια σχεδόν δεν κάνω ποτέ, γιατί τα καλύπτει το ελλειπτικό. Κάνω ασκήσεις για χέρια, στήθος, πλάτη και ώμους. Το μυστικό μου είναι ότι μεταξύ των ασκήσεων δεν κάνω στάσεις. Μπορεί στο διάλειμμα για τα χέρια να κάνω πλάτη, κοιλιακούς ή ραχιαίους. Κάνω συνεχόμενα ότι μπορώ μέσα σε 30 λεπτά, για να εκμεταλλευτώ το μέγιστο της ενέργειάς μου» λέει ο Πετρετζίκης λίγο πριν κλείσουν τα κασετοφωνάκια, γιατί ο ήχος ειδοποίησης ψησίματος από την κουζίνα έδωσε το σύνθημα για την προετοιμασία του τραπεζιού.
Η όψη του ψημένου μοσχαριού ήταν από διαφήμιση μαγειρικού ζωμού. Η γεύση του βγαλμένη από κατάλογο γκουρμέ και τα συστατικά του ό,τι χρειάζεσαι για δυναμώσεις και να μεγαλώσεις τους μυς σου. Ναι, αυτό το πιάτο υπάρχει. Και το πιο σημαντικό: μπορείς να το έχεις κι εσύ εύκολα στον πάγκο σου.   


Ο Πετρετζίκης παραδίδει μαθήματα διατροφής

- Φτιάξε ομελέτα με ασπράδια, κοτόπουλο, χοιρινό και μοσχάρι. Με αυτόν τον τρόπο θα παίρνεις μικρές ποσότητες πρωτεΐνης για όλο το επόμενο οκτάωρο.

- Φάε για βράδυ μία σαλάτα τόνου και μετά πιες γάλα. Η καζεΐνη του γάλατος θα μετατρέψει και τον τόνο σε καζεΐνη, με αποτέλεσμα να καις θερμίδες όλη τη νύχτα.

- Ολα τα γεύματά σου πρέπει να είναι ισορροπημένα σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Ενα γεύμα σου πρέπει να είναι μεταξύ 300 και 500 θερμίδων - δεν χρειάζεσαι παραπάνω.

- Η γεύση στο φαγητό έρχεται μόνο όταν το γεύμα είναι ισορροπημένο σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Μία μακαρονάδα χωρίς τυρί δεν είναι γευστική. Ο οργανισμός έχει την τάση να αναζητά αυτό που λείπει.

- Μαζί με τα φρούτα σου φάε και λίγο βούτυρο. Οι περισσότερες βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται το συνδυασμό λίπους για να απορροφηθούν από τον οργανισμό.

- Μην τρως κριτσίνια. Παίρνεις πολλές θερμίδες (150 στο καθένα) χωρίς να χορταίνεις. Απλώς πέφτεις στην παγίδα του τραγανού. Οτιδήποτε τραγανό έχει συνδυαστεί στον εγκέφαλο σαν νόστιμο.

- Το καρότο και το μπρόκολο είναι από τα λίγα λαχανικά που έχουν περισσότερες θερμίδες όταν είναι λίγο ψημένα παρά ωμά.

menshealth

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...