Αναζητήστε με λέξεις-κλειδιά το blogΔευτέρα, 28 Μαΐου 2012

Πώς θα μάθετε στο παιδί σας να προστατεύει τον εαυτό του

Το να δέρνει όλους τους "κακούς" είναι μια λύση. Αλλά επειδή ο γιός σας ή η κόρη σας δεν είναι το "Karate Kid", καλύτερα απλά να του μάθετε να μην μπλέκει με κακούς. Το να δέρνει όλους τους "κακούς" είναι μια λύση. Αλλά επειδή ο γιός σας ή η κόρη σας δεν είναι το "Karate Kid", καλύτερα απλά να του μάθετε να μην μπλέκει με κακούς.
Δεν μιλάμε τώρα για καράτε και άλλα τέτοια κόλπα. Μιλάμε για πέντε βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει, για να μην μπλέξει στα χειρότερα.
Όταν το παιδί θα έχει πια μεγαλώσει τόσο πολύ ώστε να μην τρέχετε όλη την ώρα από πίσω του, δεν θα κινδυνεύει από το να πάθει ηλεκτροπληξία, χώνοντας τα χέρια του στις πρίζες, ούτε απ' το να μετρήσει με τη μούρη όλα τα σκαλιά της εσωτερικής σκάλας του σπιτιού σας. Αλλά τώρα που είναι ανεξάρτητο, άλλοι, ακόμη πιο μεγάλοι κίνδυνοι παραμονεύουν... Ο μόνος τρόπος να προστατέψετε το παιδί σας από αυτούς, είναι να το μάθετε πώς να προστατέψει τον εαυτό του.
Ακολουθούν οι 5 πιο βασικές συμβουλές:
  1. Σιγουρευθείτε ότι το παιδί σας ξέρει απ' έξω κι ανακατωτά την διεύθυνση του σπιτιού σας, το τηλέφωνό σας (σταθερό, κινητό, δουλειάς, της συζύγου, της γιαγιάς του, όλων των κοντινών σας προσώπων, τέλος πάντων), καθώς και το ότι μπορεί να πάρει το 100 αν κάτι πηγαίνει πολύ στραβά. Σε περίπτωση που χαθεί και βρίσκεται σε πανικό, ένα τηλεφώνημα θα σάς φέρει σύντομα κοντά του.
  2. Κάθε φορά που βρίσκεστε σε κάποιο σημείο με πολύ κόσμο (ένα στάδιο, ένα μουσείο, ένα πανηγύρι), συμφωνείστε μαζί του ένα σημείο συνάντησης σε περίπτωση που χαθείτε κάποια στιγμή. 
  3. Εξηγείστε του ή της ότι δεν πρέπει ποτέ να ανοίγει την πόρτα σε κάποιον άγνωστο, αν είναι μόνος ή μόνη στο σπίτι.
  4. Μιλήστε του ή της λίγο (όχι καμμιά ανάλυση περί παιδοφιλίας ή απαγωγών, τώρα...) για το ότι υπάρχουν "κακοί" ξένοι. Αν το πλησιάσει κάποιος και προσπαθήσει με τη βία να το βάλει μέσα σε ένα αμάξι ή να το τραβήξει κάπου, θα πρέπει να φωνάξει αυτόματα όσο πιο δυνατά μπορεί.
  5. Προπονείστε το παιδί σας στο πέρασμα από διαβάσεις και φανάρια. Κάντε του τεστ: "Από πού θα περάσεις απέναντι;" και δείτε αν το κάνει σωστά. Προσοχή! Τα τεστ να μην γίνονται ποτέ σε μεγάλο δρόμο αν είναι μικρότερο των 8 ετών. Μπορεί μεν να περνάει από το φανάρι, αλλά αν το κάνει μόνο του, θα αρχίσει να πιστεύει πως έχει πια την γνώση για το πότε μπορεί να περάσει και πότε όχι. Μόνο σε μικρά, άδεια δρομάκια, χωρίς κανένα αυτοκίνητο να πλησιάζει, αφήστε το να διαλέξει από το πού θα περάσει. Αν περνάει από την διάβαση πάντοτε από εκεί, τότε, όταν πρέπει θα κάνει το ίδιο και στον μεγάλο δρόμο χωρίς καν να σκεφτεί να περάσει σε άλλη φάση.                      http://www.mensguide.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...