Αναζητήστε με λέξεις-κλειδιά το blogΠέμπτη, 23 Ιουλίου 2015

Η κρίση στην Ευρωζώνη Παιχνίδι Ελλάδα

Η κρίση στην Ευρωζώνη
Παιχνίδι Ελλάδα

Η άνοδος και η πτώση της Ελλάδα εξηγεί πολλά για την Ευρώπη, την πολιτική και την εξουσία - με τρόπο που δεν σε αντίθεση με "Game of Thrones". Ένας εικονογραφημένος οδηγός διάρκεια της κρίσης
© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Μια σκιερή συμφωνία

Είναι σε. Τον Ιούνιο του 2000, οι αρχηγοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης των κρατών και των κυβερνήσεων μέσα από το κύμα εισόδου στην Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ. Η Γερμανίδα Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ συγχαίρει τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη - και η ατυχία αρχίζει. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ισολογισμοί Ελλάδα είναι μακριά, αλλά κανείς δεν τους ακούει.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Ελληνική ευκολία

Η χώρα γιορτάζει μια δραστική μείωση των επιτοκίων μετά την ένταξή της στη ζώνη του ευρώ. Το φθηνό χρήμα επιτρέπει η οικονομία να ανθίσει. Η ανεργία πηγαίνει κάτω, οι μισθοί ανεβαίνουν. Το 2004, η χώρα φιλοξενεί τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελλάδα ξαφνικά θεωρείται ως μια χώρα πρότυπο.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Η μεγάλη unbosoming

Υπάρχει δράμα στην Αθήνα, όπως καθίσταται σαφές ακριβώς πόσα χρήματα ήταν σπατάλη. Η διαφθορά και η κακοδιαχείριση είναι ανεξέλεγκτη. Το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο νέος επικεφαλής της κυβέρνησης, παραδέχεται στις Βρυξέλλες και τον οικονομικό κόσμο ότι το κρατικό χρέος είναι διπλάσια από ό, ισχυρίστηκε αρχικά.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Τα χρήματα άλλων ανθρώπων

Η Ελλάδα έχει σπαταλήσει όλη την εμπιστοσύνη και τη φήμη της έχει καταστραφεί. Πτώχευση αργαλειούς, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους. Όμως, η Ευρώπη εξακολουθεί να δείξει αλληλεγγύη. Τον Μάιο του 2010, οι ηγέτες του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων Volker Kauder, Guido Westerwelle και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να εγκρίνει ένα πακέτο διάσωσης.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Εξέγερση στους δρόμους

Ταραχές παραλύσει η χώρα. Πολλοί Έλληνες είναι απελπισμένοι. Οι θέσεις εργασίας εξαφανίζονται και οι μισθοί και οι συντάξεις που περιέκοψε. Η οικονομία υποφέρει μαζικά στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας και διάσωσης και το 2011 η χώρα εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης με ακόμη περισσότερους περιορισμούς περνά.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Ένα εγωιστικό δώρο

Από αυτό το σημείο, είναι ξεκάθαρο ότι το βάρος του χρέους στην Ελλάδα είναι εξωφρενικά υψηλό. Οι Έλληνες περάσουν μήνες σε διαπραγματεύσεις με τον Josef Ackermann τραπεζίτη, ο κύριος εκπρόσωπος των ιδιωτών πιστωτών της χώρας. Τον Μάρτιο του 2012, το ήμισυ των χρεών της χώρας συγχωρούνται με την ελπίδα ότι οι υπόλοιποι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται.
 
© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Η επίσκεψη της Καγκελαρίου

Είναι η ίδια η Βασίλισσα της Ευρώπης; Άνγκελα Μέρκελ ταξιδεύει στην Αθήνα την άνοιξη του 2014, όταν ο Αντώνης Σαμαράς έχει γίνει από τότε πρεμιέρα. Θέλει να αποκτήσει τη δική της άποψη για την κατάσταση. Η οικονομία λειτουργεί καλύτερα, αλλά τα κέρδη δεν έχουν ακόμη κυλούσε κάτω στο λαό. Η ανεργία εξακολουθεί να κυμαίνεται σε πάνω από 25 τοις εκατό - και ο αριθμός των απογοητευμένων Ελλήνων αυξάνεται.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Ο αριστερός ήρωας

Επανάσταση στην κάλπη: Αλέξης Τσίπρας εκλέγεται πρωθυπουργός τον Ιανουάριο του 2015. Ο ίδιος υπόσχεται να τερματίσει τις πολιτικές λιτότητας και να μεταρρυθμίσει τη χώρα. Οι Έλληνες είμαστε αισιόδοξοι. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια υπάρχει ελπίδα για ένα νέο ξεκίνημα, χωρίς τα παλιά ελίτ που έτρεξε τη χώρα στο έδαφος.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Η μάχη με την τρόικα

Αντί να την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, ο Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών του, Γιάννης Βαρουφάκης, να εμπλακούμε σε μια μάχη με τους δανειστές για την εξάλειψη του χρέους. Η προσπάθεια αποτυγχάνει και καμία πλευρά δεν βγαίνει αλώβητη. Η κρίση κλιμακώνεται, ωθώντας τη χώρα όλο και πιο κοντά σε μια Grexit ως τις τράπεζες κοντά.

© Miriam Migliazzi & Mart Klein

Το Ευρωπαϊκό θρόνο

Οι Ευρωπαίοι έχουν βάλει κάποιες δραματικές εβδομάδες πίσω τους. Η ελληνική κυβέρνηση εγκαταλείπει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Οι Έλληνες στη συνέχεια ψηφίζουν σε δημοψήφισμα ενάντια σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως ένα διάταγμα. Αυτοί δυσφημούν Άνγκελα Μέρκελ ως πέτρα καρδιά ηγεμόνα της Ευρώπης. Αλλά η Ελλάδα θέλει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης. Μετά από εκ νέου, νύχτες-μακρές διαπραγματεύσεις, η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να έρχεται σε συμφωνία με τους πιστωτές της. Στη συνέχεια, αρχίζουν οι συνομιλίες για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης και μια εθνική πτώχευση αποφεύχθηκε - τουλάχιστον για τώρα. Αλλά τι σημαίνει αυτό για την Ευρώπη; Κανείς δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη για τα πάντα - και κανείς δεν τοποθετηθεί το θρόνο, ούτε καν την καγκελάριο. Καμία ευρωπαϊκή πολιτικός είναι σε θέση να βρει συμβιβαστικές λόγια για ό, τι η Ευρώπη ήταν, είναι και θα γίνει.

Κείμενο: Mark Schieritz
Εικονογράφηση: Miriam Migliazzi & Mart Klein  
Συντάκτες: Silke Janovský, Götz Hamann
Μετάφραση: Daryl Lindsey

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...